ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Απαιτούν νοσηλεία 24ώρου. Γίνονται με γενική αναισθησία, είναι ανώδυνες και το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι ορατό αμέσως μετά την επέμβαση.
Συχνότερες επεμβάσεις στα παιδιά:
a. Αμυγδαλεκτομή.
b. Αδενοτομή.
c. Μυριγγοτομή.
d. Τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.
Περιγραφή επεμβάσεων:
Αμυγδαλεκτομή: Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των παρίσθμιων αμυγδαλών (λεμφικός ιστός) οι οποίες είναι ορατές ανοίγοντας το στόμα στο αριστερό και δεξιό πλάγιο τμήμα του φάρυγγα.
Τρόπος επέμβασης: Κλασικός, με νυστέρι και ψαλίδι (ενδείκνυται), ωστόσο μπορεί να γίνει και με χρήση υπερήχων-laser-ραδιοσυχνοτήτων κ.λπ.
Αδενοτομή: Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του υπερτροφικού-παθολογικού λεμφικού ιστού που βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα της μύτης το οποίο ονομάζεται ρινοφάρυγγας.
Τρόπος επέμβασης: Με χρήση αδενοτόμου.
Μυριγγοτομή: Χειρουργική επέμβαση που εκτελείται με τη βοήθεια ειδικού μαχαιριδίου-λόγχης, το μυριγγοτόμο και με το οποίο γίνεται διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης και παροχέτευση με αναρρόφηση του υγρού από το μέσο ους.
Τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού: Συχνά ακολουθεί την αδενοτομή και τη μυριγγοτομή. Η τοποθέτησή τους στην τυμπανική μεμβράνη έχει σκοπό τη διατήρηση της επικοινωνίας του έξω με το μέσο ους η οποία επιτρέπει τον επαρκή αερισμό του μέσου ωτός, απαραίτητος για τη θεραπεία του βλεννογόνου του.
Απορρίπτονται αυτομάτως στον έξω ακουστικό πόρο με την πλήρη ίαση του μέσου ωτός σε διάστημα μεταξύ 6 μηνών και 1ος έτους περίπου από την τοποθέτησή τους.