Dr. Έλενα Δ. Πολίτη | 9 Οκτωβρίου 2015
Καρκίνος του δέρματος
Βασικοκυτταρικός καρκίνος : Tο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τον πιο συχνό κακοήθη όγκο του δέρματος.
Εμφανίζεται σαν πλάκα ή οζίδιο ερυθρό που προκαλεί τοπική καταστροφή και διήθηση του δέρματος.
Αρχικά μπορεί να αναπτυχθεί σε έδαφος ακτινικής υπερκεράτωσης (προκαρκινική αλλοίωση ) σε περιοχή άτονου έλκους, ουλής εγκαύματος, τατουάζ ή ακτινοδερματιτίδας (μετά από ακτινοθεραπείες για αντιμετώπιση καρκίνου ).
Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε έδαφος σμηγματογόνου σπίλου (Jadassohn) ή άλλων εξανθηματικών όγκων.
Ο πιο συχνής λόγος εμφάνισης όμως, είναι η έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία, ιδιαιτέρα στις νεαρές ηλικίες, τα έντονα ηλιακά εγκαύματα σε ηλικία κάτω των 18 ετών.
Πιο συχνή θέση εμφάνισης είναι η κεφαλή, ο λαιμός, τα πτερύγια των αυτιών, οι άκρες χείρες μιας και είναι οι πιο φωτοεκτεθειμένες περιοχές.
Άτομα με ανοιχτό φωτότυπο (ανοιχτό χρώμα δέρματος) προσβάλλονται πιο εύκολα από τους μελαχρινούς. Πιο σπάνιες περιπτώσεις είναι αυτές που σχετίζονται με γενετικά σύνδρομα , Ν. Bowen σύνδρομο πολλαπλών βασικοκυτταρικών καρκίνων, αλφισμό, μελαγχρωματική ξηροδερμία, Σ. Gorlin και άλλες.
Υπάρχουν 7 διαφορετικοί κλινικοί τύποι βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων.
1. Οζώδες και ελκωτικό σαν πληγή που δεν επουλώνεται.
2. Μελαγχρωματικό βασικοκυτταρικό (καφεοειδής βλάβη ).
3. Βασικοκυτταρικό σαν εντοπισμένη σκληροδερμία.
4. Επιφανειακώς επεκτεινόμενο( σαν ροδόχρη επιφανειακή βλάβη που δεν υποχωρεί).
5. Ινοεπιθηλίωμα Pinkus.
6. Γραμμοειδές βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.
7. Σ. Gorlin.
Οποιαδήποτε ερυθηματολεπιδώδης βλάβη με τάση για περιφερειακή επέκταση (όχθο) είναι ύποπτη για εμφάνιση βασικοκυτταρικού καρκίνου. Ο ασθενής δεν μπορεί να αναγνωρίσει ποιες από τις βλάβες που έχει στο σώμα είναι καρκίνος και ποιες όχι.
Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η προληπτική εξέταση τουλάχιστον 1φορά το χρόνο για όλο τον πληθυσμό από δερματολόγο που θα αναγνωρίσει τη φύση πιθανών καρκίνων του δέρματος και θα κατευθύνει αναλόγως τον ασθενή.
Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος είναι θεραπεύσιμος, δεν επηρεάζει την γενικότερη πορεία της υγείας του ασθενή ,εφόσον διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Η θεραπεία στηρίζεται στη χειρουργική αφαίρεση (κλασσική χειρουργική ή χειρουργική Mohs ) αυτού .
Σε ασθενείς βαρέως πάσχοντες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική εκτομή, η χρήση τοπικών ουσιών( ιμικουιμόδης,5ΦU ), η κρυοχειρουργική, η φωτοδυναμική θεραπεία, η ακτινοθεραπεία αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές θεραπείες.
Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος σπανίως δίδει μεταστάσεις και μόνο σε χρονίως παραμελημένα περιστατικά.
Η Dr. Έλενα Πολίτη εξειδικευμένη δερματοχειρουργός είναι εκπαιδευμένη στις νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης των καρκίνων του δέρματος με τη χρήση σύγχρονων laser και χειρουργικών ραδιοσυχνοτήτων.
Η χειρουργική αφαίρεση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ιατρείου, υπό τοπική αναισθησία, χωρίς παραμονή σε κλινική ή νοσοκομείο.
Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος, ούτε απαιτείται αποχή από την εργασία σας, ακόμη και σε περίπτωση κρημνών (flaps) .
Εάν έχετε οποιαδήποτε βλάβη που επιμένει για περισσότερο από 1 μήνα ή βλάβη που ομοιάζει σαν ψωρίαση ή έκζεμα ,απευθυνθείτε άμεσα στον ειδικό για ένα διαγνωστικό ραντεβού. Και σε αυτή την περίπτωση η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.