• Dr. Αντώνης Π. Μαλάτος | 2 Απριλίου 2015

    Βράγχος Φωνής - Κοινή Βραχνάδα

    Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα, βράγχος φωνής που συχνά συνοδεύεται από καθάρισμα του λαιμού και διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικό ω.ρ.λ.
    Μη θεωρούμε λοιπόν ένα χρόνιο βράγχος φωνής σαν μια αθώα συνέπεια του καπνίσματος.
    Σαφής διάγνωση με την κλινική εξέταση μας επιτρέπει τη διάκριση των ορατών ανωμαλιών του λάρυγγα από τις λειτουργικές διαταραχές όπως νευρογενείς, ορμονολογικές ή διαταραχές της άρθρωσης.

    Λίγα λόγια τη φωνή.

    Η φωνή είναι ο ήχος που παράγεται όταν αέρας υπό πίεση διέρχεται μεταξύ των φωνητικών χορδών και προκαλεί τη δόνησή τους.

    Φυσιολογικές Φωνητικές Χορδές Φωνητικές Χορδές Φυσιολογικές

    Το μήκος, το πάχος, η τάση των φωνητικών χορδών καθορίζουν τη συχνότητα και ο συγχρονισμός των δονήσεων των φωνητικών χορδών δίνουν τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής η οποία είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο. Στη συνέχεια τροποποιείται από τα ηχεία του στοματοφάρυγγος και της ρινικής κοιλότητας.
    Στη φώνηση συμμετέχουν 4 όργανα: Ο θώρακας ο οποίος χορηγεί τον υπό πίεση αέρα στις φωνητικές χορδές, ο λάρυγγας ο οποίος με τη δόνηση των φωνητικών χορδών παράγουν τη φωνή και η στοματική και η ρινική κοιλότητα οι οποίες τροποποιούν τους ήχους.

    Τι είναι βράγχος φωνής.

    Η αλλοίωση της φωνής η οποία προκαλείται από τη λαρυγγική δυσλειτουργία, δηλαδή από αλλοιώσεις η μη των φωνητικών χορδών.

    Που οφείλεται η βραχνάδα στη φωνή. Ποια τα αίτια.

    Α) Ορατές ανωμαλίες των φωνητικών χορδών:
    -Η πιο συχνή αιτιολογία είναι οι οξείες φλεγμονές οι οποίες οφείλονται συνήθως σε λοιμώξεις (μικροβιακές-μυκητιασικές κ.λπ)- Παρατηρείται ερυθρότητα και οίδημα των φωνητικών χορδών. Πρόκειται για οξείες καταστάσεις οι οποίες συνήθως δεν εμπνέουν ανησυχία.

    Ερυθρότητα των Φωνητικών Χορδών-Λαρυγγίτις

    -Χρόνιες φλεγμονές οι οποίες κυρίως οφείλονται στην κακή χρήση της φωνής (πολύ δυνατή ομιλία) και σε κάποιες «κακές» συνήθειες: Kάπνισμα-Κατανάλωση αλκοόλ.
    -Πολύποδες των φωνητικών χορδών ή πιο συχνά η πολυποειδής εκφύλιση των φωνητικών χορδών (σακούλιασμα λόγω της συγκέντρωσης υγρού).

    Πολύποδες Φωνητικών Χορδών

    -Κομβία των φωνητικών χορδών οι κοινώς λεγόμενοι «κάλοι» των φωνητικών χορδών. Πρόκειται για οζίδια που συνήθως παρατηρούνται στη μεσότητα των φωνητικών χορδών.

    Κομβία Φωνητικών Χορδών Φωνητικές Χορδές και Κομβία

    -Γαστροισοφαγική με συνοδό λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση η οποία προκαλεί χρόνια κυρίως στο οπίσθιο τμήμα των φωνητικών χορδών, φλεγμονή και η οποία χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί στη δημιουργία κοκκιωμάτων στο λάρυγγα.
    -Συστηματικά νοσήματα : Κοκκιωματώδεις νόσοι, πολυμυοσίτις, δερματομυοσίτις κ.λπ.
    -Παράλυση των φωνητικών χορδών μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη:
    Μπορεί να οφείλεται σε βλάβες του Κ.Ν.Σ- Ιατρογενείς, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις (κυρίως στο θυρεοειδή αδένα). -Παρουσία όγκων που πιέζουν το λαρυγγικό νεύρο κ.λπ.
    -Προκαρκινικές βλάβες όπως η λευκοπλακία ή ερυθροπλακία των φωνητικών χορδών.

    Λευκοπλακία - Προκαρκινική Βλάβη Προκαρκινική Βλάβη - Λευκοπλακία

    -Κακοήθεις όγκοι

    Κακοήθεια στο Λάρυγγα Κακοήθεια - Λάρυγγα

    -Ατροφία των φωνητικών χορδών λόγω ηλικίας.

    Β) Μη ορατές ανωμαλίες των φωνητικών χορδών(λειτουργικές διαταραχές):
    -Ψυχογενείς καταστάσεις : Σπασμωδική δυσφωνία (καταστάσεις άγχους stress επηρεάζουν σημαντικά το λάρυγγα που είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο).
    -Νευρομυικές διαταραχές :Nόσος Parkinson, Μυασθένεια Gravis (Αντιμετώπιση και θεραπεία από το νευρολόγο).
    -Ορμονολογικές διαταραχές : Υπέρ και συχνότερα ο υποθυρεοειδισμός, διαταραχές στη λειτουργία της υπόφυσης κ.λπ (Παρακολούθηση και αντιμετώπιση από τον ενδοκρινολόγο).

    Πότε πρέπει να επισκεφθώ Ω.Ρ.Λ;

    -Bράγχος φωνής που συχνά συνοδεύεται από καθάρισμα του λαιμού και διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικό ω.ρ.λ.
    -Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη άλγους . Μην αποδίδετε τη χρόνια βραχνάδα σε μια αθώα συνέπεια του καπνίσματος. Η αμέλεια μπορεί να στοιχίσει ζωές ή σε κάθε περίπτωση μπορεί να θέσει τον ασθενή σε περιπέτειες!
    -Ορισμένες φορές μπορεί να συνυπάρχει πόνος ο οποίος αντανακλά στο αυτί.
    -Μπορεί να συνυπάρχει το αίσθημα κόμπου ή ξένου σώματος στο λαιμό.
    -Αιμόπτυση. Δύσπνοια. Παρουσία διόγκωσης στον τράχηλο.

    Πως εκτιμάται η βραχνάδα; Πώς γίνεται η διάγνωση;

    Συνήθως η διάγνωση γίνεται πολύ εύκολα άμεσα και η διαδικασία είναι γρήγορη και απλή για τον ασθενή. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η ενδοσκόπηση του λάρυγγος και ο χρόνος για την εκτέλεσή της είναι της τάξης των δευτερολέπτων.
    Σπανίως χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.

    Ποια είναι η θεραπεία του βράγχους φωνής;

    Στις περιπτώσεις που υπάρχουν ορατές ανωμαλίες του λάρυγγα η θεραπεία είναι χειρουργική και εφαρμόζεται η κατάλληλη μέθοδος ανάλογα με την πάθηση.
    Σε παρουσία ήπιων αλλοιώσεων (πχ κομβίων των φωνητικών χορδών) πολλές φορές η θεραπεία συνίσταται στη εκμάθηση της σωστής φώνησης και σε αυτές τις περιπτώσεις η συνδρομή του λογοθεραπευτή είναι πολύτιμη.
    Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ορατές ανωμαλίες του λάρυγγα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος από ειδικό νευρολόγο ή και ενδοκρινολόγο.
    Επί μη ανεύρεσης κάποιας παθολογίας η θέση του λογοθεραπευτή στην αντιμετώπιση είναι σημαντική.

    Τι νεότερο υπάρχει στη φωνοχειρουργική;

    H φωνοχειρουργική είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης κυρίως των καλοηθών παθήσεων του λάρυγγος και των φωνητικών χορδών συγκεκριμένα. Είναι μια ατραυματική τεχνική και η οποία γίνεται με ειδικό χειρουργικό εξοπλισμό και αποβλέπει στη εξαίρεση της βλάβης προκαλώντας την ελάχιστη κάκωση και μετεγχειρητική φλεγμονή των φωνητικών χορδών.
    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γρηγορότερη και ομαλή επούλωση του τραύματος και κατά συνέπεια τη γρηγορότερη επαναφορά της φωνής στο φυσιολογικό.
    Παλαιότερα ο χρόνος της πλήρους αποκατάστασης της φωνής μπορεί να διαρκούσε και μήνες μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

    Παράδειγμα χειρουργικής επέμβασης με τη μέθοδο της φωνοχειρουργικής:






    Πώς μπορώ να προσέχω τη φωνή μου; Tί μπορώ να κάνω για προφύλαξη ή για τη θεραπεία της ήπιας βραχνάδας;

    Ομαλή φώνηση. Όχι δυνατή φωνή, ούτε όμως και ψιθύρισμα. Η δυνατή ομιλία δημιουργεί κακώσεις στις φωνητικές χορδές. Το ψιθύρισμα βλάπτει εξίσου. (Συνήθως προκαλεί φώνηση με τις νόθες φωνητικές χορδές).
    Αυξημένη λήψη υγρών. Ο λάρυγγας είναι ένα ευαίσθητο όργανο. Οι ανατομικές δομές του επενδύονται από πολύ λεπτό βλεννογόνο που χρειάζεται αυξημένη ενυδάτωση.
    Αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.
    Θεραπεία της γαστροϊσοφαγικής-λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης.
    Διακοπή του καπνίσματος.
    Υγιεινή διατροφή.
    Περιορισμός της χρήσης του αλκοόλ, της κατανάλωσης πικάντικων φαγητών, ανθρακούχων ποτών.
    Συνεργασία με τον ω.ρ.λ-λογοθεραπευτή των επαγγελματιών της φωνής (εκπαιδευτικοί, ιερείς, τραγουδιστές, πωλητές λαϊκών αγορών κλπ.)


  • Σχετικά:

  • Κλείστε ΡΑΝΤΕΒΟΥ

    Επιλέξτε ημερομηνία και ώρα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

    Πιστωτικές κάρτες δεκτές.



    Code
    • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

      Βρείτε στην ιστοσελίδα μας, θέματα του άμεσου ενδιαφέροντός σας.

  •  
    • Εγγραφή NEWSLETTER

      Εγγραφείτε για ιατρικά νέα και πληροφορίες.

      Code
  • Athens Derma O.R.L.

    Ιατρεία
    Ιφικράτους 63 & Αρήτης, Νέο Παγκράτι 11 633, Αθήνα

    Επικοινωνία
    ΩΡΛ ιατρείο: 210 6646247, 6973 462350 || Δερματολογικό ιατρείο: 213 0338714, 6976 283010
    Email:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ